In urma articolelor de pe acest blog, incepand din 2009 sunt suspendat de catre Federatia Romana de Schi si Biatlon, iar secretarul general Puiu Gaspar a intervenit la Eurosport Romania pentru a-mi suprima vocea.

Va multumesc pentru comentarii si pentru ca mi-ati fost alaturi.
Din sezonul 2009 / 2010 ma puteti gasi aici:

www.radusavin.ro

joi, 9 iulie 2009

Unde schiem in Austria? - partea 2


Salzburgerland

Această regiune se află in centrul Austriei, la sud de Salzburg. Aici sunt 48 de statiuni printre care spaţiile schiabile Salzburger Sportwelt Amade, Europa sportregion şi Saalbach Hinterglemm.

Salzburger Sportwelt Amade - parte a imensului spaţiu Amade, cuprinde staţiunile Flachau, Altenmark Zauchensee şi văile Grosartal şi Gastein.
Cele 2 văi, Grosartal şi Gastein, sunt unite între ele prin mijloace de transport pe cablu. Nu uitaţi să mergeţi pentru o zi la ski în valea Gastein. Merită. Aici puteţi să schiaţi şi apoi să faceţi o baie în bazinele exterioare cu apă caldă de la Bad Gastein, apoi să pierdeţi ceva bani la cumpărături sau la cazino. Sunt 4 staţiuni: Sportgastein, Stubnerkogel, Badgastein şi Dorfgastein şi se schiază între 830 şi 2680 m. Cea mai inalta este Sportgastein. Aici zapada este de calitate buna chiar si in anii secetosi.

Un alt mare spaţiu schiabil este Europa Sportregion. Cuprinde renumita staţiune Zell am See şi o alta mai mică, aflată în apropiere, Kaprun. Din Kaprun se pleacă spre gheţarul Kitzsteinhorn şi spre două alte regiuni: Skigebiet Maiskogel şi Skigebiet Schmittenhöhe. Sunt 130 km de pârtii dintre care aproape jumatate sunt pârtii albastre (uşoare). Sunt 31 teleschiuri, 15 telescaune, 7 gondole/telecabine şi 4 funiculare.
Pentru avansaţi, la Zell am See există 2 pârtii negre, de coborâre, pe care s-au desfăşurat concursuri de Cupa Mondială deceniile trecute. Sunt lungi şi frumoase, prin pădure.
Pentru cei ce iubesc freeride-ul, exista cateva trasee prin padure (nu stiu cat de legale) si, evident, gheţarul. Atenţie însă la vremea rea şi la avalanşe. În 1999 au murit 9 turişti într-o avalanşă, iar funicalurul a luat foc facând sute de victime. Cateva sezoane dupa catastrofa ghetarul a fost inchis vara. Un traseu pe care am tot incercat sa il cobor este de pe ghetar prin stanga pana in vale. Din lipsa de timp sau de zapada nu am reusit niciodata, insa pare interesant.
Oricum locul mi se pare cam morbid, poate din cauza celor 2 accidente.
Pe de alta parte Zell am See este o statiune cocheta, pe malul lacului. Magazinele, restaurantele, discotecile si barurile noapte ar putea face obiectul exclusiv al unui sejur.

A treia mare regiune schiabilă este Saalbach Hinterglemm Skicircus. Campionatele Mondiale din 1991 s-au desfasurat aici.
Situata in apropiere de Zell am See, regiunea nu are posibilităţi prea “înalte”, schiinduse doar între 1000 şi 2100 m. Interesaţi-vă de starea zăpezii înainte de a merge.

Kaernten

Regiunea Kaernten, cunoscută şi sub numele de Carinthia, se află pe versantul sudic al Alpilor austrieci. Aici sunt 20 de staţiuni împărţite în 10 regiuni schiabile, din care cele mai sonore sunt: Sonnenalpe Nassfeld, Bad Kleinkirchheim, gheţarul Mölltal şi Heiligenblut.
Deşi mai puţin cunoscute, reprezintă o soluţie viabilă luând în consideraţie preţul ceva mai mic, lipsa aglomeraţiei din marile staţiuni şi, nu în ultimul rând, numărul mai mare de zile însorite. Atenţie însă la zăpadă!

Probabil cea mai cunoscută staţiune este Bad Kleinkirchheim, oraşul lui Franz Klammer. Staţiune termală şi gazdă a Cupei Mondiale, logo-ul la Bad Kleinkirchheim este “from the slopes to the spas”. Aici se găsesc două complexe termale ultramoderne, 90 km de pârtii din care 85% acoperite de zăpadă artificiale (aici zăpada este o problemă!) deservite de 26 mijloace de transport.

Singurul gheţar al Carinthiei este Mölltalergletscher. Este situat în parcul naţional Hohe Tauern, nu departe de vf. Grossglockner (3798 m), cel mai înalt din Austria.
Aici s-a început în anii ’70 construcţia unei staţiuni lângă lacul WeiBsee. S-a construit un telescaun, apoi ecologiştii au intervenit, blocând lucrările.
Acum a rămas doar acel telescaun, o gondola şi câteva teleschiuri. Pentru a ajunge din statiunea Flattach la partii, folosim cel mai lung funicular civil din lume, care urcă 1600 m în 8 minute.
O staţiune deschis tot timpul anului cu multă zăpadă şi fără aglomeraţie, ideală pentru cei care iubesc natura.

O altă staţiune surprinzătoare este Heiligenblut - Grossglockner. Situată pe faţa sudică a uriaşului austriac (3798m), beneficiază de pârtii însorite şi, datorită înălţimii, pline cu zăpadă. Se schiază până la 2912m, sunt 55 km de pârtie din care 40 medii.

Alte staţiuni / spaţii schiabile în zonă: Ankogell – Mallnitz, Katschberg, Lieser – Maltal / Schidorado Innerkrems, Millstatter – Goldeck, Villach şi Worthersee.

Niciun comentariu: