In urma articolelor de pe acest blog, incepand din 2009 sunt suspendat de catre Federatia Romana de Schi si Biatlon, iar secretarul general Puiu Gaspar a intervenit la Eurosport Romania pentru a-mi suprima vocea.

Va multumesc pentru comentarii si pentru ca mi-ati fost alaturi.
Din sezonul 2009 / 2010 ma puteti gasi aici:

www.radusavin.ro

sâmbătă, 23 mai 2009

Incotro ne indreptam?

A trecut CUPA MALINULUI 2009, sa revenim la tema acestui blog.

Schimbari
Pentru inceput, iata cateva schimbari de antrenori anuntate de diferite federatii. Unele sunt de-a dreptul surprinzatoare tinand cont ca suntem la un pas de JO.

SUA: De la Bode la Coen
Jesse HUNT, seful antrenorilor de schi alpin, si-a dat demisia. El va fi director general la Park City Ski Education Foundation si va raspunde de noile facilitati despre care Julia Mancuso a spus ca nu se compara cu nimic din ce a avut pana acum. Hunt este pe aceasta pozitie din 1993 si se poate lauda ca sub mandatul sau americanii au obtinut 18 medalii la Campionatele Mondiale inclusiv cele ale lui Bode Miller. O pierdere si mai grea este cea a antrenorului Greg Needell (foto), care s-a retras dupa 7 ani in care i-a antrenat pe Daron Rahlves, Bode Miller sau Ted Ligety. In opinia mea este unul dintre cei mai buni antrenori ai lumii. S-a retras pentru ca i-a ajuns cat a stat departe de familie si doreste sa il antreneze pe Coen, fiul sau de 11 ani. Cupa Mondiala mai pierde un om de valoare... noi castigam un exemplu. Daca cei mai valororsi prefera sa plece din schiul de mare perfomanta, incotro ne indreptam?

Elvetia: Solutia Ante Kostelic?
Schimbare de antrenor intre Elvetia si Franta. Patrice Morisod, antrenorul pe probele de viteza masculine (Didier Cuche & Defago, Albrecht &co) va antrena de acum coboratorii francezi. Cel care il va inlocui este Mauro Pini (antrenorul personal al Larei Gut, care a mai lucrat si cu Maria Jose' Rienda-Contreras). Si uite asa ajunge Laura Gut sa se antreneze din nou cu tatal sau Pauli, precum Janica si Jivica Kostelic.

Franta: Antrenorul lui JB Grange pleaca
Revenim in Franta, unde Jacques Theolier, cel care a facut minuni cu Lizeroux si mai ales JB Grange, va fi antrenorul echipei de slalom de Cupa Mondiala & Cupa Europei a Italiei. Locul sau va luat de Frederic Perrin.
Incet, incet isi face loc si JP Vidal, fostul campion olimpic, intre antrenorii Frantei.

Austria: Lucrurile nu sunt roz
Dupa rezultatele mai putin stralucite din ultimul sezon, 17 antrenori au fost schimbati de catre federatia austriaca. Christian Hoflehner a revenit la carma lotului A de slalom masculin. Andreas Evers si Walter Hlebayna (fost antrenor al germanilor) vor fi antrenori secunzi ai lotului A de coborare masculin.

Germania: Intre ambitii si probleme
Cum GPK 2011 se apropie cu pasi repezi, nemtii au ambitii mari. Problemele insa nu inceteaza sa roada loturile dupa accidentul lui Christian Scholz, antrenorul principal. Locul lui Walter Hlebayna la probele de viteza a fost preluat de Thomas Aschauer, iar Karlheinz Waibel este noul sef al antrenorilor, in locul lui Christian Scholz. Nici la probele tehnice situatia nu este roz: Mario Weinhandl a plecat si nu a fost desemnat inca niciun inlocuitor.

In Nord
In Suedia, Thomas Stauffer este de acum antrenor doar al echipei masculine. Fosta sa pozitie de sef al antrenorilor a fost preluata de Anders Sundqvist - un suedez. Hans Ottosson, antrenorul fetelor, a fost devansat de la lotul A la lotul B, locul sau fiind preluat de Ulf Emilsson, un specialist al probelor de viteza.
Noul antrenor al norvegiencelor este
Svein Erik Owesen. La baieti nicio schimbare, Marius Arnesen ramanand pe pozitie.

Deci...incotro ne indreptam?
Sa vedem ce o sa iasa din toate aceste schimbari. Cred ca multe au fost declansate de criza, mai ales in State. Dar trebuie sa remarc o repozitionare a valorilor. Banul nu mai este rege, sunt alte lucruri mai importante
.

La Slovaci se poate
La final nu pot sa nu remarc si o altfel de schimbare.
Jana Gantnerová-Šoltýsová, o fosta schioare valoroasa (locul 5 la JO Saraievo '84 si locul 1 la CM la Zauchensee 1981) este noul Presedinte al Federatiei Slovace de Schi. Ea il inlocuieste pe Igor Rattaj si, sunt convins, va conduce destinele schiului slovac tinand cont in primul rand de schiori.
Iata ca la slovaci se poate si schimbare si aducerea unui sportiv in fruntea federatiei.

La noi
La noi ... alegerile la federatie au avut loc in 28 aprilie. A fost cate un singur candidat pentru toate posturile importante - presedinte, vicepresedinte, etc (as vrea sa va raspund de ce, dar nu stiu...), s-a votat deschis (cine este pentru mana sus, cine este impotriva, cine se abtine - ales in unanimitate ...). Asa ca il avem presedinte pentru inca 4 ani tot pe dl. Dan Mihoc, CM la BP Romania, al carui trecut sportiv mi-e necunoscut (in cautarea mea pe Google nu am gasit decat mentiunea aceasta). S-a vorbit putin. Am observat o singura interventie curajoasa din partea dl. Constatin Pata (AJSB) Suceava daca nu ma insel (sper sa mai fie acolo si dupa aceasta interventie). Propunerea dansului ca la sedintele Biroului Federal sa fie invitat cate un membru afiliat a fost rapid subminata de catre dl.Presedinte acompaniat de dl.Florin Pelin.
Deci...incotro ne indreptam?
Cred ca trebuie sa mai asteptam pentru primul campion mondial din Romania.

PS. Tocmai am aflat ca Edit Miklos
alearga inca sa isi recupereze de la Federatie banii cheltuiti cu antrenorul sau. Din cate stiu si Dragos Staicu, de asemenea calificat la JO, avea cam aceleasi probleme. Si credeti ca avem multi schiori calificatila JO?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cat timp lumea e pasiva si resemnata, totul ramane cum stim. Adica nu ne indreptam nicaieri. Ei stau bine mersi in aceleasi scaune din aceleasi birouri, noi ne uitam fara sa pricepem prea multe la minunile pe care le face Edit. Eventual ne rugam pentru un alt miracol pe langa ea.

Ai fost si tu prezent la alegeri? Intreaba oamenii care au votat de ce nu a candidat nimeni altcineva. Si de ce nu incearca sa schimbe ceva. E nevoie de un element subversiv acolo. Sau de cineva care sa faca in paralel un Team Romania. :)

Asta pana peste 4 ani, cand ai putea candida chiar tu. :D

Tabere cu Suflet spunea...

Multumesc pentru ganduri. Sincer, sunt magulit de propunerea ta.

Nu ti-am raspuns imediat pentru ca am fost blocat de ceea ce se intampla in ultimul timp la Federatie. Cred ca buba se va sparge pana la urma si vom asista la cateva schimbari. O sa revin, sper, cu un articol.