In urma articolelor de pe acest blog, incepand din 2009 sunt suspendat de catre Federatia Romana de Schi si Biatlon, iar secretarul general Puiu Gaspar a intervenit la Eurosport Romania pentru a-mi suprima vocea.

Va multumesc pentru comentarii si pentru ca mi-ati fost alaturi.
Din sezonul 2009 / 2010 ma puteti gasi aici:

www.radusavin.ro

miercuri, 22 iulie 2009

Portrete de Campion - Kilian Albrecht


"Marii campioni nu sunt cei care castiga trofee si medalii, sunt cei care stiu sa piarda."

Incep astazi un proiect demult visat: prezentarea unor mari campioni, care stiu nu numai sa castige concursuri si medalii.
S-ar putea ca lista Campionilor sa fie surprinzatoare.

Desi nu as fi vrut sa incep cu austriecii, primul ales este un austriac.
Kilian Albrecht este unul dintre schiorii aflati in activitate cu o istorie cat se poate de interesanta. Inca pe vremea junioratului era un slalomist extrem de talentat. Foarte agresiv, de multe ori nu termina spre dezamamgirea antrenorilor sai. Avea insa o viteza deosebita. La 21 de ani i se indeplineste un vis odata cu debutul in Cupa Mondiala. Se intampla pe ghetarul de la Tignes (Franta), in octombrie 1994. La aceea varsta totul parea realizabil.
Cel mai scump vis al sau era sa castige aurul olimpic. Insa competitia acerba dintre austrieci l-a scos din carti pentru JO Nagano 1998.
In 2002 insa, la Salt Lake City, se califica si obtine locul 4 la slalom. Era la cateva sutimi de o medalie olimpica.
Avea un stil inconfundabil. Uneori era dezordonat in miscari si de multe ori nu termina. Era insa foarte rapid si cand ii ieseau 2 manse bune rezultatul era bun de tot.
Din pacate antrenorii austrieci nu urmaresc decat rezultate. In Austria sunt atat de multi schiori extraordinar de valorosi, incat daca nu mai ai rezultate esti scos din lot fara nicio clipa de ezitare indiferent de nume sau alte criterii. Asa s-a intamplat si cu Kilian Albrecht, locul 4 de la JO 2002.
In acest moment al vietii, Kilian sta de vorba cu Tomba. Italianul tocmai inaugurase statiunea bulgareasca Bansko. Asa a ajuns Kilian sa reprezinte Bulgaria in Cupa Mondiala.
S-a antrenat de unul singur visand la un nou succes cu care sa isi dovedeasca valoarea. Nu este singurul caruia Federatia Austriaca i-a intors spatele. Marc Girardelli este un exemplu mult mai celebru. Sunt convins ca, intr-o atare situatie 90 % din forta iti vine din dorinta razbunarii.
Sezonul trecut l-am vazut pe Albrecht antrenandu-se cu Didier Thoeni, unul dintre cei mai buni antrenori ai lumii, alaturi de alti exilati precum Urs Imboden sau Cristopher Roux - cei 2 schiori care reprezinta Moldova, dar si de Reinfried Herbst, slalomistul nr.1 al Austriei.

De curand, presupun ca o recunoastere a luptei sale pentru drepturile schiorilor, a fost ales Presedinte al Comisiei Sportivilor din FIS (FIS Athletes' Commission). Intr-un interviu recent declara ca, din aceasta postura, doreste sa faca mult mai sonora vocea sportivilor si sa asigure conditii decente de antreneamnet si competitie pentru schiorii de la toate nivelurile. De asemenea se declara uimit ca majoritatea deciziilor din Cupa Mondiala se iau in discutii preliminare, anterioare intalnirilor oficiale. (Noi suntem obisnuiti cu astfel de practici, vezi alegerile presedintelui si vicepresedintilor FRSB)

In paralel cu noua sa functie, Kilian se antreneaza din greu. La 36 de ani isi doreste inca o medalie olimpica. Luna aceasta (iulie) a stat pe zapada 10 zile (6 pe ghetarul Kaunertal si 4 pe zapada artificiala din Snowdome-ul de la Wittenburg). In august va lua cateva starturi in Australia si Noua Zeelanda.

Sincer, nu-i dau multe sanse la slalomul olimpic. Indiferent insa de rezultat, Kilian Albrecht va ramane un exemplu de indarjire.
Gabriel Garcia Marquez spunea ca secretul fericirii este sa faci numai ce te pasioneaza. Cred ca Albrecht este un indarjit fericit.

Niciun comentariu: